Akut ont - ryggskott

Det är lätt att känna panikkänslor första gången man drabbas av ett ryggskott. Många tror att ryggen håller på att gå av! Det gör den naturligtvis inte – det bara känns så. I dessa fall gäller det att hitta ett läge som känns smärtfritt för kroppen.

Tänk på att det inte är bra att vila för mycket om du har ryggskott. Efter några timmar så bör du försöka komma upp och röra på dig. Du blir mer stel och det tar längre tid att bli bra igen om du ligger för mycket och bara  försöker vila bort det onda. Försök hitta små, mjuka rörelser som inte gör ont när du ska komma igång.

De vanligaste ryggskotten behandlar vi i detta skedet. Ring oss gärna och fråga!

Akut ont - muskel

Om du får akut ont så är kroppens första signaler till dig att vila och ta det lugnt. Använd kyla och tryckförband om det verkar vara t ex en muskelbristning. De första 30 min. ska trycket vara hårt och sedan lite lösare. Du kan ha förbandet i 1-3 dygn och du bör linda om minst 2 ggr/dag.

Observera att en liten muskelbristning kan göra mycket ont medan en total ledbandsruptur i vissa fall bara smärtar måttligt. Ta alltid kontakt med någon sjukvårdskunnig eller ring oss om du är osäker.

Träningsråd

Ibland känns det så stort att komma igång att träna. Det kan låta stort, dyrt, avancerat, ouppnåerligt… Genom att zooma ut lite kan vi kanske se på träning på ett annat sätt. Träning är inte bara för individer på elitnivå!

Många aktiviteter kan man dessutom göra själv utan avancerad utrustning, att t.ex. gå, cykla, jogga, simma, eller gå stavgång är bara några exempel. Det finns många olika aktiviteter om du använder fantasin, och variera gärna aktiviteterna. Hitta det som känns roligast just nu. Ett tips är att ta en sväng i naturen. Småkuperad terräng stärker musklerna bra och det rensar tankarna att vara i skogen!